Етнографски комплекс „Дамасцена“ – с. Скобелево

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

Комплекс “Дамасцена” се намира в самото сърце на Розовата долина, разположен в полите на Стара планина, непосредствено преди влизане в село Скобелево, на 4 км северно от главния път София-Бургас. Комплексът предлага изключително красив изглед към Средна гора, а непосредствената му близост до балнеолгичния и Спа център – град Павел баня, дава възможност на посетителите в региона да съчетаят балнеологичното лечение и спа туризъм със запознаване с така характерното за този край розоварене.

Етнографския комплекс разполага с малък музей, в който може да се видят етнографска сбирка с предмети от бита, използвани през 19 и началото на 20 век. Може да се види и старинна дестилерия „гюлапана“ (инсталация за розоварене) направена така, както са правени инсталациите за получаване на розово масло преди повече от 350 год. Посетителите на „Дамасцена“ ще могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и ще усетят духа на старата традиция.

Отскоро Етнографския комплекс разполага с красив амфитеатър. В топлите и летни дни ще се подготвя културен афиш, който трябва да привлече фенове на различни стилове музика и изкуство.

В комплекса има ресторант, където може да се опитат традиционни български ястия и да се вкуси известната гюлова ракия, докато гостите се наслаждават на красивата градина и прекрасна гледка.

В заключение ще кажем, че Етнографски комплекс „Дамасцена“ е едно истинско райско място с ухание на рози, което Ви препоръчваме непременно да посетите.

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка
минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

Още информация за Етнографски комплекс „Дамасцена“ може да прочетете в интернет на адрес https://www.damascena.net