За Павел Баня

Павел Баня е град разположен в централна Южна България и се води, като географския център на страната.

Популярен с лечебните си минерални води, той е национален балнеологичен център и водещ спа курорт. Намира се в област Стара Загора, на 21 км. на запад от град Казанлък и на 170 км. източно от град София. Градът е административен център на община Павел баня, и населението му наброява около 3000 души.

Павел Баня е разположен между Стара Планина и Средна Гора на 423 м. надморска височина. Климатът е умерено-континентален, а средната температура тук е около 0°С през януари и около +24°С през месец юли.

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

Като развита дестинация за Балнеолечение, Уелнес и Спа, град Павел Баня предлага на своите гости разнообразие от места за настаняване – комплекси, хотели, къщи за гости и самостоятелни стаи. Предлагат се възможности за използване на открити и закрити минерални басейни, и на модерни балнеологични центрове, където гостите се обслужват от квалифициран персонал.

Също така в Павел Баня и около него има много заведения, предлагащи разнообразна храна, които посрещат в своите салони гостите на града. А в топлите и горещи дни всеки може да се порадва на прохладна сянка и приятна тишина или просто на разходка в парка, заобиколен от стари широколистни и иглолистни дървета.

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

Основан като селище след Освобождението през 1878 година, Павел Баня няма дълга история. Известно е че, районът около него е бил обитаван още от древността. Това се доказва от намерени при археологически разкопки останки от античен град, римски бани и ранно-християнски храмове. Градът е разположен в Долината на розите и Тракийските царе, където има важни исторически открития от античността. Наблизо са могилите „Оструша“ и „Голямата Косматка“, смятана за гробницата на Севт III – тракийски владетел, живял около 300г. пр.н.е. А в град Казанлък се намира прословутата Тракийска Гробница, включена в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

Интересът към минералните извори на Павел Баня датира още от древността, но едва през 1923г. се построяват топли и хладки бани. Хидротермалните извори са девет. Седем от тях са с температура от 50-61°С, ниско минерализирани и слабо алкални, а два са с нерадонови води. Градът е е утвърден като център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система.

Днес Павел Баня е динамично развиващ се Спа-курорт, посещаващ се от туристи от страната и чужбина, които откриват подходящото съчетание от лечение, отдих и почивка.

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка
Previous slide Next slide Show content Hide content