Храм-паметник „Рождество Христово“ – гр. Шипка

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

На 22 км. от Павел Баня и от „Къща за гости Ина“ се намира внушителния храм-паметник „Рождество Христово“. Известен и като Шипченския манастир, той се издига в южното подножие на Стара планина край гр. Шипка. Храма увековечава подвига и саможертвата на руските войници и българските опълченци дали живота си за освобождението на родината ни по време на Руско – турската война. От далече могат да се забележат проблясъците от слънчевите лъчи по позлатените му куполи – част от невероятната архитектура в стила на руските църкви от 17 век.

Храм-паметникът е архитектурно – строителен шедьовър, обявен за исторически паметник на културата и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Факта, че всяка година е посещаван от около 800 000 български и чуждестранни туристи го прави един от най-популярните турисически обекта в България.

минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка
минерална вода, лечение в павел баня, спа почивка

Още информация за Храм – паметник „Рождество Христово“ може да прочетете в интернет на адрес https://bg.wikipedia.org и https://www.rooms.bg